IMG_7520

Ingrid Spanjer

Even voorstellen, ik ben Ingrid Spanjer en woon in Bilthoven.

 

Van jongs af aan heeft de beeldende kunst mijn fascinatie gehad en daarbij vroeg ik mij steeds af of ik zelf hiermee ook mijn creativiteit kon uiten.

In het jaar dat ik 50 werd heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik cursussen gaan volgen om te kijken of ik aanleg had voor met name beeldhouwen.

Tijdens deze cursussen merkte ik dat het hakken in steen niet altijd het resultaat gaf wat ik voor ogen had en daar lag voor mij nou net de uitdaging.

 

Als ik een idee heb maak ik het vaak eerst in klei. Als ik tevreden ben over de uitwerking hiervan ga ik op zoek naar een steen die het ontwerp in zich heeft en ja dan is het hakken geblazen.

 

Het grote verschil tussen klei en steen is dat bij klei materiaal wordt aangebracht maar ook weer kan worden weggehaald en bij steen lukt dat niet, daar is het weghalen van materiaal definitief.

Dus voor dat het hakken kan beginnen is het eerst veel kijken en de vorm in je opnemen en dan wel overwogen de steen gaan afpellen.

Elke steen is weer anders en heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen waar je bij het hakken rekening mee moet houden en op in moet kunnen spelen.

Beeldhouwen in steen is met name een gevecht met de steen met het doel om toch die vorm er uit te halen die je vooraf voor ogen had.

Deze inspanning geeft mij in ieder geval veel ontspanning en plezier en uiteindelijk heel veel genot van het verkregen resultaat.

 

 

 

Ingrid is dat jaar een gastkunstenaar op uitnodiging van Carol van den Hoogen

Locaties

Huis van de Stad | Raadszaal

Oude Vismarkt 4 | locatienummer 8